logos1
Ribnica na Pohorju 29
2364 Ribnica na Pohorju
02-888-03-90

 

moodleSpletne učilnice

easistenteAsistent

vrtecVrtec Ribnica na Pohorju

1boardJedilnik

Ivan Cankar se je rodil 10. maja 1876 kot osmi od dvanajstih otrok Na klancu na Vrhniki. Oče, ki je bil krojač, je družino zapustil, tako je mati ostala sama z dvanajstimi otroki. Osnovno šolo je obiskoval na Vrhniki, v Ljubljani pa realko. Na Dunaju je najprej študiral tehniko, kasneje pa se je prepisal na slavistiko. Preden se je dokončno preselil v Ljubljanjo, je živel v Sarajevu. Zaradi svoje politične aktivnosti in predavanj je imel precej sovražnikov, znašel pa se je tudi v zaporu. V dijaških letih je bil ustanovitelj in član društva Literarna zadruga, kjer je spoznal Josipa Murna, Dragotina Ketteja in Otona Župančiča. Leta 1899 je izšla njegova pesniška zbirka Erotika (in Župančičeva Čaša opojnosti), kar velja za začetek slovenske moderne, katere predstavniki so bili poleg Cankarja še Murn, Kette in Župančič. Cankarjev literarni opus je kljub njegovemu razmeroma kratkemu življenju izredno obsežen (izšel je v zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev v kar tridesetih zvezkih). Njegova najbolj znana dela so: Pehar suhih hrušk, Na klancu, Hiša Marije Pomočnice, Martin Kačur, Hlapec Jernej in njegova pravica, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Kurent, Hlapci in Moje življenje. Njegova najbolj znana črtica je Skodelica kave. Ivan Cankar je umrl leta 1918 v Ljubljani.

                                                                                      ivan cankar

Cankar je prvi slovenski književnik, ki se je preživljal le s pisanjem.

Po njem so imenovane številne šole, ulice, tekmovanje za Cankarjevo priznanje, Cankarjev dom,...

100 let po smrti je s svojo literaturo in idejami še vedno aktualen. Njegovi opisi družbene neenakosti, siromaštva, zapostavljanja revnih, nasilja močnejših nad šibkejšimi, trpljenja ljudi z roba družbe in slabega odnosa do otrok, so zelo zgovorni tudi danes.

Cankar je o svojem ustvarjanju napisal naslednjo misel: "Dokler sem zvest resnici, sem zvest sebi; dokler delam v njenem imenu, bo moje delo rodovitno, ne bo ovenelo od pomladi do jeseni...!"

                                                                          ivan cankar

kje smoKje smo?

telefonTelefonski imenik

pocitnicePočitnice

govorilne ureGovorilne ure