logos1
Ribnica na Pohorju 29
2364 Ribnica na Pohorju
02-888-03-90

 

moodleSpletne učilnice

easistenteAsistent

vrtecVrtec Ribnica na Pohorju

1boardJedilnik

Od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije. S tem praznikom obeležujemo in obujamo spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. To je bilo namreč obdobje, ko smo Slovenci dobili svojo prvo tiskano knjigo.
Prvi dve knjigi v slovenskem jeziku, Katekizem in Abecednik, je Trubar pripravil v nemškem Rothenburgu in natisnil v Tübingenu leta 1550. Dan reformacije je v Sloveniji dela prost dan.

31. oktobra 1517 je nemški redovnik Martin Luther nabil seznam 95 tez ali pritožb na vrata cerkve v Wittenbergu na Saškem v Nemčiji. Njegovo dejanje je sprožilo gibanje, ki je znano kot REFORMACIJA. Tako se imenuje, ker so njegovi privrženci zahtevali reformo katoliške Cerkve. Pod papeževim vodstvom je bila katoliška Cerkev najmočnejša sila v Evropi. Toda mnogi ljudje, med njimi Martin Luther, so menili, da je pokvarjena in podkupljiva, ter so napadali cerkveno bogastvo in prodajanje odpustkov (odpuščanje grehov).

Leta 1521 so Martina Luthra izobčili iz Cerkve. Ustanovil je lastno Cerkev, ki je kasneje dobila ime protestantska, ker so njeni člani protestirali proti Rimu. Protestantizem je razširil po vsej Evropi. Nato v je gibanju, imenovanem protireformacija, katoliška Cerkev začela reformirati sama sebe. Protireformacija je privedla do verskega preganjanja in hudih državljanjskih vojn v Evropi.

  MARTIN LUTHER  luther trubar                                                      PRIMOŽ TRUBAR

Na Slovenskem kot enega glavnih protagonistov reformacije slavimo Primoža Trubarja. V njegovih zapisih lahko zasledimo oster nastop proti rimskokatoliški cerkvi. V Tübingenu je dal l. 1550 tiskati prvi dve slovenski knjigi, Katekizem in Abecedarij, to sta hkrati tudi prvi knjigi v slovenščini in pomenita utemeljitev slovenskega knjižnega jezika.

Primož Trubar Abecednik        obramba8

Kritiziral je papeže in njihovo momljanje v latinskem jeziku, ki ni imelo smisla, saj ga širše občestvo sploh ni razumelo. Boril se je proti celibatu, zagovarjal dostop do izobraževanja tako moških kot žensk. Poskrbel je še za nastanek več kot 20 knjig v slovenskem jeziku, svoje prepričanje je širil tudi s pridigami.

Slovenski protestanti so v 16. stoletju ustvarili več kot petdeset knjig, izmed teh jih je Primož Trubar sam napisal polovico in pripravil dve tretjini.

Za protestante je bilo Sveto pismo v ljudskem jeziku eno ključnih orodij za razumevanje čistega evangelija. Z načrtom prevoda se je začel ukvrjati že Trubar, izpeljal pa ga je protestantski pisatelj in pridigar Jurij Dalmatin l. 1584. Sočasni izid prve slovenske slovnice Adama Bohoriča (Zimske urice, 1584) pa je pomenil dokončno utemeljitev slovenščine kot knjižnega jezika.

o Kultura biblija hires jpeg0 1024       Adam Bohorič Zimske urice proste.pdf

 

 

kje smoKje smo?

telefonTelefonski imenik

pocitnicePočitnice

govorilne ureGovorilne ure