logos1
Ribnica na Pohorju 29
2364 Ribnica na Pohorju
02-888-03-90

 

office365office365 mail

easistenteAsistent

vrtecVrtec Ribnica na Pohorju

1boardJedilnik

Smo v letu 1990. Ozemlje današnje Republike Slovenije je bilo vključeno v državo Jugoslavijo, ki jo je sestavljalo šest republik: Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Makedonija. Slovenci so bili nad skupno državo razočarani, saj so si želeli več pravic in bolj demokratično upravljanje države. Zato se politiki odločijo za osamosvojitev oziroma za odcepitev Slovenije od skupne države Jugoslavije. Dogovorili so se, da bodo o tem, ali naj bo Slovenija samostojna ali ne, odločali njeni državljani. 

Zemljevid Jugoslavije  zemljevid Jugoslavije

23. decembra leta 1990, točno pred tridesetimi leti, je potekal na območju današnje Republike Slovenije plebiscit ali ljudsko glasovanje o osamosvojitvi. Slovenci so se odločali o vprašanju: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«.  Plebiscit je bil zelo obiskan, saj se ga je udeležilo kar 93,2 % Slovencev.  88,5 % udeležencev plebiscita se je odločilo ZA samostojno in neodvisno državo.

Glasovnica   glasovnica      26 december

Rezultati so bili znani 3 dni kasneje, 26. decembra, ki je danes državni praznik. Slovenci smo odločitev na plebiscitu udejanjili 25. junija leta 1991 z razglasitvijo samostojne države. Druge republike znotraj Jugoslavije se sprva niso strinjale, zato je sledila desetdnevna vojna za osamosvojitev.    

64800780 vojna 1  desetdnevna vojna za Slovenijo

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra in je dela prost dan.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati, dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Logo Zbrali smo pogum 1 schermata 2018 12 26 alle 13 39 25  veselje na ulicah

   

  Grbinzastava

kje smoKje smo?

telefonTelefonski imenik

pocitnicePočitnice

govorilne ureGovorilne ure